top of page

“Een hond MOET élke dag, het liefst meerdere keren, uitgelaten worden!”

Dit principe is zo’n beetje een stelregel geworden als het gaat om een goed baasje zijn voor je hond. Iedere honden eigenaar weet dat je moet wandelen met je hond en hierdoor zie je dagelijks baasjes trouw met hun viervoeter over straat gaan. Het hoort ook bij het beeld wat we hebben over honden eigenaar zijn, dagelijks samen met je hond wandelingen maken in de frisse lucht. Voor een groot aantal honden eigenaren is het zelfs een reden om een hond aan te schaffen, dan blijf je namelijk in beweging.

Voor veel honden en baasjes is dit het moment van de dag waar naar uitgekeken wordt. Samen op pad en genieten van frisse lucht, de natuur, andere honden en baasjes tegenkomen, enz.

Maar wat als deze dagelijkse wandeling zo mentaal belastend is voor je hond dat het meer kwaad doet als goed? Wat als de spreekwoordelijke emmer van je hond al bijna overloopt? Wat als het het welzijn van je hond gaat aantasten?

Wanneer je dan met je hond gaat wandelen ontstaat er de kans dat er ongewenst gedrag bij de hond ontstaat. De prikkels die de hond met het wandelen opdoet kunnen de emmer doen overlopen met als gevolg dat er ongewenst (vaak reactief) gedrag kan ontstaan.

Alles wat onze honden doen, zien , horen, meemaken, voelen, ruiken vult hun stress emmer in grote of kleine mate met prikkels. Wanneer een hond niet de gelegenheid krijgt om al deze prikkels te verwerken en het emmertje regelmatig te legen zal deze overlopen met ongewenst gedrag tot gevolg.

Dit betekent dat jij als baasje verantwoordelijk bent om de hoeveel prikkels die je hond meekrijgt en de regelmaat ervan te doseren. Voor je gaat wandelen kan je jezelf de volgende vragen stellen;

  • Hoe reageert mijn hond in zijn algemeenheid op een wandeling? Ontspannen en optimistisch of negatief en pessimistisch.

  • Hoe is mijn hond op dit moment? Kalm, enthousiast, zenuwachtig, enz.

  • Wat voor activiteiten heb ik de afgelopen dagen met de hond ondernomen die hebben bijgedragen aan het vullen van de stress emmer van mijn hond?

  • Heeft er voldoende balans gezeten in het creëren van rustmomenten waarin mijn hond zijn stress emmer kon legen?

Met deze antwoorden kan je de laatste vraag goed beantwoorden;

  • Is op dit moment gaan wandelen echt het beste voor mijn hond?

Natuurlijk zullen onze honden dagelijks een aantal keer even kort naar buiten moeten om hun behoefte te doen maar dit hoeven niet altijd lange wandelingen te zijn. Kies er daarvoor in de plaats voor om rustgevende activiteiten met je hond te ondernemen in huis, zoals bijvoorbeeld een ontspannen Hersenwerkje, rust en focus spelletjes en kalmerende activiteiten zoals kluiven op een botje of een gevulde Kong geven.

Houd het leven van je hond in balans en pas je activiteiten aan op de mentale gesteldheid van je hond. Dat betekent dus ook de dagelijkse wandelingen soms vervangen door een alternatieve activiteiten.

Heb jij moeite om het leven van jouw hond in balans te houden? Neem dan vrijblijvend contact op via info@dogskills.nl voor meer informatie omtrent de mogelijkheden voor Privé begeleiding bij DogSkills.

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page