top of page

Hersenwerk en Revalidatie&Hersenwerk

Hersenwerk is zoveel meer dan alleen een spelletje spelen met je hond.
 

Wat is Hersenwerk?

Hersenwerk is het aanbieden van diverse materialen met en zonder voer, waarmee de hond wordt gestimuleerd gebruik te maken van de neus, zoeken naar iets lekkers of iets leuks in verschillende soorten materiaal. De hond ontdekt hierbij en moet nadenken over hoe hij het lekkers of leuks kan bemachtigen.

Hersenwerk sluit aan bij de natuurlijke behoefte van de hond om te snuffelen, biedt de hond extra uitdaging en versterkt de band tussen eigenaar en hond.

Voor welke honden Hersenwerk geschikt?

Hersenwerk is geschikt voor honden van jong tot oud. Het helpt honden om te leren focussen, zorgt voor geestelijke ontspanning (ook bij honden die (tijdelijk) fysiek beperkt zijn), stimuleert de zintuigen, vergroot het zelfvertrouwen van de hond en geeft jou als eigenaar inzicht op het gedrag van de hond.

​Net als mensen moet je hond leren puzzelen. Het is belangrijk dat je hierbij goed naar je hond en zijn lichaamstaal kijkt. Bij DogSkills begeleiden we je in het leren lezen van je hond en het stapsgewijs aanleren van puzzels geschikt voor jou hond.  

Behaalde Specialisaties als Hersenwerkbegeleider en docent.
DogSkills is onderdeel geweest van het onderwijs team van Hersenwerk voor Honden. Dit houdt in dat wij de opleidingen tot Basis Begeleider en Gecertificeerd Begeleider hebben gegeven aan andere hondenprofessionals. 

Daarnaast hebben we op het gebied van Hersenwerk de volgende Specialisaties in huis;
- Basis Begeleider Hersenwerk

- Gevorderde Begeleider
- Belasting en Belastbaarheid
- Inzicht in het Bos

- Begeleiden van de geblesseerde hond

- Samenwerken met de Dierenarts Praktijk

- Pups & Ontwikkeling
- Specialist Revalidatie & Hersenwerk

 

​Kosten.

Mentale verrijkingslessen zijn af te nemen per privé les van circa 60 minuten kosten vanaf 60 euro

Mentale verrijkingslessen zijn ook te boeken als workshop, tarieven op aanvraag.

 Voor meer informatie kan je altijd vrijblijvend contact opnemen met ons.

Revalidatie & Hersenwerk begeleiding

Is jouw hond geopereerd of wordt deze binnenkort geopereerd? Heeft jouw hond een blessure? Heeft de dierenarts lijnrust of misschien zelfs bench rust voorgeschreven? Zit jij met je handen in het haar omdat je hond niet of niet veel mag lopen, spelen of sporten waardoor deze zich verveeld en zijn energie niet kwijt kan? Dan kunnen Revalidatie & Hersenwerk lessen bij DogSkills uitkomst bieden!

Hersenwerk wordt vaak aangeraden als hulpmiddel om honden mentaal extra uit te dagen en rustig te kunnen houden. Echter door het verkeerd aanbieden van Hersenwerk tijdens de Revalidatie periode kan de hond zijn lijf in posities brengen die niet goed zijn voor het lichaam. Verkeerde belasting van het lijf vertraagt het herstelproces. Laat je daarom begeleiden door ons als Specialist Revalidatie & Hersenwerk bij DogSkills.

 

Wat houden Revalidatie & Hersenwerk lessen in:

 • Je wordt individueel begeleid.

 • Er wordt in overleg met de behandelend dierenarts of fysiotherapeut overlegd welke bewegingen de hond wel of niet mag maken.

 • Je leert vervolgens onder begeleiding van een Specialist Revalidatie & Hersenwerk hoe je Mentale verrijking op maat voor jouw hond kan aanbieden; rekening houdend met de voorkeuren van je hond én aangepast aan zijn klachten.

 • Je leert Hersenwerk aanbieden zodat het lichamelijk comfortabel is voor je hond, zonder deze fysiek extra te belasten.

Wat zijn de voordelen van Revalidatie & Hersenwerk lessen;

 • Je hond wordt mentaal uitgedaagd, waardoor deze een voldaan gevoel krijgt ondanks het gebrek aan beweging.

 • Je stimuleert de zintuigen en het zenuwstelsel van je hond en sluit hierbij aan bij de natuurlijke behoeften van de hond.

 • Je versterkt de onderlinge band met je hond.

 • Je leert hoe je je hond zo comfortabel mogelijk kunt laten puzzelen zonder het herstelproces in de weg te zitten.

 • Hersenwerk tijdens de revalidatie kan bijdragen aan een voorspoediger herstel van je hond.

 • Hersenwerk draagt bij aan het creëren van een blije en voldane hond.

Voor welke honden zijn Revalidatie & Hersenwerk lessen geschikt?
Of je Hersenwerk kan en/of mag aanbieden aan je hond is afhankelijk van de klacht(en). Revalidatie & Hersenwerk lessen zijn heel goed in te zetten bij;

 • Acute klachten, zoals bijvoorbeeld blessures en kreupelheden waarbij de hond nog wel mag bewegen maar in mindere mate zoals bij lijnrust.

 • Chronische klachten, denk hierbij aan aandoeningen als HD, ED, Artrose, Spondylose, enz.

 • Pre operatief, als je weet dat je hond een operatie moet ondergaan kan er voor de operatie al gestart worden met Revalidatie & Mentale verrijkingslessen zodat jij en je hond goed voorbereid het herstel proces in kunnen gaan.

 • Het herstelproces na een operatieve ingreep.

Waarom Revalidatie & Hersenwerk lessen volgen bij DogSkills;

Vicky Megens, eigenaar van DogSkills is tot 2021 docent Hersenwerk voor Honden geweest en is specialist op het gebied van Revalidatie en Mentale verrijking voor honden. Het team van DogSkills heeft hierdoor een zeer brede kennis over Hersenwerk en hoe dit in te zetten is bij diverse rassen en honden van alle leeftijden. Vicky heeft bij Hersenwerk voor Honden de opleidingen gevolgd voor; Erkend Specialist Hersenwerk op het gebied van begeleiden van geblesseerde én revaliderende honden, Belasting & Belastbaarheid, Pups en Ontwikkeling, Samenwerken met de Dierenartspraktijk en Inzicht in het bos.  
Vicky is daarnaast Erkend Kynologisch Instructeur en Gedragsbegeleider waardoor we je meteen kunnen begeleiden bij het opvoeden van je hond en (het voorkomen van) gedragsproblemen.


Opbouw van de lessen en kosten;

Revalidatie & Hersenwerk begeleiding bestaat uit een serie van 3 lessen. Tijdens de eerste les vindt een anamnese plaats (telefonisch, via Zoom) en krijg je uitleg over de basis van Hersenwerk tijdens de revalidatieperiode. Vervolgens gaan wij met de behandelend dierenarts of fysiotherapeut in overleg om een behandelplan samen te stellen.
 

Tijdens de tweede les gaan we bij jouw thuis aan de slag met het aanbieden van Hersenwerk op maat voor jouw hond, je ontvangt na afloop van de les een uitgebreid verslag met onze bevindingen en aandachtspunten.


De laatste les is een controle les (via Zoom) waarbij gekeken wordt hoe het thuis gaat met het aanbieden van Hersenwerk tijdens de revalidatie periode. Tijdens deze les krijg je wederom advies over eventuele verbeterpunten en aandachtspunten.


Revalidatie & Hersenwerk begeleiding kost voor een serie van drie lessen € 250,=

Trixie Gambling Tower.jpg
Bono (2).jpg
Hersenwerk voor Honden: Services
bottom of page