top of page

Gevaren van waterpret.

Tijdens warme dagen ondernemen de meeste van ons volop wateractiviteiten met onze honden. We vullen massaal hondenzwembaden, opblaasbadjes en zandschelpen met water voor volop spetter plezier. Vaak wordt hiervoor lekker koud kraanwater gepakt, dat koelt lekker af.......daar gaat het nou net fout.

Honden zweten niet zoals wij mensen dat doen. Ze raken hun overtollige warmte kwijt door snel te ademen/uit te hijgen. Daarnaast zweten honden via hun voetzolen. Als een hond in een bak met ijskoud water stapt trekken de poriën van de pootjes door het grote temperatuur verschil dicht. Hierdoor kan de hond zijn warmte niet meer goed kwijt, met alle gevolgen van dien. Koud water is het badje voor je hond doen is dus niet goed. Moet ik dan warm water in het badje doen? Nee, zeker niet. Zorg er gewoon voor dat de temperatuur van het water waarmee je het badje vult van het koude af is (ook niet lauw, ongeveer kamertemperatuur is het beste). Hierdoor "schrikken" de poriën niet dicht en blijven de ze mooi openstaan waardoor je hond toch lekker kan afkoelen in het water. Vul eventueel 's ochtends vroeg het badje en laat het water eerst in het zonnetje een beetje opwarmen zodat het 's middags (op het heetst van de dag) de juiste temperatuur heeft voor de hond.

Als je hier rekening mee houdt kunnen onze viervoeters zo heerlijk verantwoord af koelen 💦💦🐶 in het water.

Toch zijn er nog wat aandachtspunten waar we op moeten we passen met wateractiviteiten met onze honden. Soms krijgen honden tijdens het spelen, zoveel water binnen dat er een watervergiftiging kan ontstaan.

Watervergiftiging is een serieuze, soms zelfs levensbedreigende aandoening! Wanneer een hond meer water binnenkrijgt dan het lichaam kan verwerken, raakt het bloed en andere lichaamseigen stoffen verdund, daardoor kan onder andere de zoutbalans in het lichaam verstoord kan raken.

Signalen die kunnen duiden op watervergiftiging zijn o.a.:

- Wankel lopen

- Heftig braken

- Opgezette buik

- Bleke slijmvliezen

- Zwakte/sloomheid

- Heftig speekselen

- Verwijde pupillen

- Soms krijgen honden zelfs toevallen

Iets anders wat veel honden eigenaren doen op hete dagen is een ijsje aan de hond geven. Geen gewoon ijs zoals wij die eten natuurlijk maar een speciaal gemaakt honden ijsje. Het idee erachter is dat door het koude ijs de hond afkoelt. Dat is ook zo maar ook hier schuilen echter weer gevaren.

De meeste honden kauwen meteen op alles wat ze te eten krijgen, hierdoor krijgt de hond bij het eten van een honden ijsje opeens een klomp ijs op zijn of haar maag. Dit vergroot de kans op een maagtorsie en kan je hond diarree geven.

Wil je je hond een hondenijsje geven? Zorg dan dat deze zo gemaakt is dat de hond eraan kan likken en hem niet in een keer wegschrokt. Maak je ijsje bijvoorbeeld in een Kong of ander vulbaar hondenspeeltje. Een bijkomend voordeel is dat ze er ook langer mee doen op deze manier.

Geef je hond ook geen ijskoud drinkwater. Zorg ervoor dat het drinkwater van het koude af is. Wees een wijze baas en houdt rekening met deze gevaren van waterpret.

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page