top of page

Het draaispel lijkt heel simpel maar is het dat wel??

De hond mept met zijn poot tegen de flesjes die vervolgens wild in het rond spinnen, de brokjes vallen er uiteindelijk uit zodra de snelheid van de draaiende fles afneemt. Vaak wordt gedacht dat de honden heel bewust met hun poot tegen de flesjes meppen. Als we goed naar onze honden gaan kijken zien we dat dit vaak gebeurd uit frustratie en niet bedoeld is als functioneel pootgebruik. De honden zijn vaak erg druk en overbewegelijk, terwijl het juist belangrijk is om dit spel vanuit rust te spelen.

Het flessendraaispel vraagt om een goede rustige begeleiding, met veel geduld en een stapsgewijze opbouw. Het is verstandig om hierbij de hulp van een opgeleide Begeleider Hersenwerk in te schakelen.

Omdat het flessendraaispel door veel hondeneigenaren wordt aangeboden hebben ik de onderstaande stappenplan samengesteld met tips en aandachtspunten.

Stap 1. Neem een bakje met een brede opening en biedt deze vanuit je handen op neushoogte aan de hond aan met wat voertjes erin.

Stap 2. Neem het bakje tussen je vingers zodat het bakje iets beweegt als de hond de voertjes wil pakken. Pas als de hond deze stap ontspannen en rustig doorloopt ga je verder naar stap 3.

Stap 3. Rijg het bakje aan de stok van het flessendraaispel en houd de stok in de handen. Strooi wat voertjes in het bakje en houdt het bakje met behulp van je handen een beetje stil zodat de hond geen rare bewegingen hoeft te maken om de voertjes uit het bakje te krijgen. Help de hond eventueel door het bakje met de vingers naar de hond toe te draaien zodat de voertjes uit het bakje op de grond vallen.

Herhaal deze stap net zo vaak als dat nodig is totdat de hond zelfstandig (zonder hulp) het bakje kan draaien. Sommige honden hebben dit snel door andere hebben soms wel weken oefening nodig voordat ze zover zijn.

Stap 4. Bevestig het bakje aan de draaispelhouder. Strooi wat voertjes om de houder zodat de hond er kennis mee kan maken.

Stap 5. De hond kan het met voertjes gevulde bakje nu vanaf de houder draaien. Biedt je hond eventueel nog hulp en herhaal totdat de hond zelfstandig (zonder hulp) het bakje kan draaien en de voertjes eruit vallen.

Stap 6. Als de hond het bakje met de brede opening zelfstandig, zonder lichamelijk zware belasting en zonder het vertonen van frustratie kan draaien, kan je het spel moeilijker maken door de bovenstaande stappen opnieuw de doorlopen met een bakje met een iets smallere opening.

Stap 7. Herhaal alle stappen met bakjes en flesjes waarbij de opening langzaam steeds smaller wordt. Let hierbij op dat je niet te snel gaat. Het duurt meestal weken voordat je hond eraan toe is om met flesjes met smalle openingen te werken.

Aandachtspunten; 1. Zorg ervoor dat het draaispel op de juiste hoogte gemaakt is voor de hond. Als je hond graag met zijn poten werkt zet de stang met het bakje eraan dan laag op de houder, ongeveer op de hoogte van halverwege de poten van je hond. Als je hond graag met zijn neus en bek werkt zorg er dan voor dat de stang op neushoogte bevestigd is op het draaispel. Als de rug van je hond recht is en zijn nek en schouder vrij en ontspannen kunnen bewegen staat je spel op de juiste hoogte ingesteld. 2. Zorg ervoor dat de constructie van je spel stevig is zodat hij niet kan omvallen als je hond aan het draaien is. 3. Speel het flessendraaispel alleen als je hond fysiek in orde is. Het lichaam wordt tijdens dit spel best zwaar belast waardoor veel spierspanning nodig is. 4. Speel het draaispel nooit langer dan 5 minuten, hiervoor is het spel lichamelijk te belastend. 5. Kijk goed naar je hond tijdens het spelen van het draaispel en vraag de hond niet over zijn grenzen heen te gaan. Doordat met voer gewerkt wordt en honden het spel vaak erg leuk vinden zijn onze honden vaak geneigd om zelf over hun grenzen heen te gaan met alle gevolgen van dien. Wees dus een wijze baas en kijk goed naar wat je hond aankan. 6. Loopt je hond weg bij het spel, dwing hem dan niet om verder te gaan. De hond geeft door het weglopen aan dat hij moe is of dat het spel te moeilijk is. Is dit laatste het geval dan kan je een stapje terug gaan in het spel en eerste deze stap goed aanleren voordat verder gegaan wordt naar de volgende stap.

Bij Zola levert het draaispel zodat iets aan de stok hangt frustratie op. Vandaar dat wij dit spel overslaan en we dit keer dus ook geen foto met hond hebben. Gelukkig zijn er ook genoeg andere leuke Hersenwerk spellen voor Zola en alle andere honden voor wie dit spel niet geschikt is.

Hersenwerk is maatwerk, kijkt altijd goed of het spel wel geschikt is voor jouw hond.

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page