top of page

Het belang van slapen

We weten allemaal dat je geen slapende honden moeten wakker maken, maar weten we ook hoeveel slaap onze honden nodig hebben en waarom deze slaap zo belangrijk is?

Door diverse onderzoeken is e.e.a. bekend geworden over het belang van slapen voor onze viervoeters. Zo hersteld het lichaam van onze hond zich gedurende de periode dat hij/zij slaapt. Daarnaast worden opgedane ervaringen en prikkels van de dag tijdens de slaap verwerkt. Honden die voldoende slaap krijgen lijken daardoor ook makkelijker te leren, zijn alerter, hebben een verhoogd concentratie vermogen en een betere coördinatie. Te weinig slaap veroorzaakt stress, deze stress kan op zichzelf weer zorgen voor gedragsproblemen.

Honden hebben veel slaap nodig. Hoeveel slaap precies is afhankelijk van diverse factoren zoals leeftijd, gezondheid, de hoeveelheid activiteit gedurende de dag, enz. Gemiddeld heeft een hond minimaal 16 uur slaap per dag nodig oplopend tot wel 20 uur per dag voor jonge pups en oudere honden.

Het is dus belangrijk dat de hond overdag genoeg ruimte, rust en gelegenheid krijgt om te slapen. Dit is belangrijk voor de mentale en fysieke gesteldheid van een hond. Creëer voor je hond dan ook deze momenten na een flinke inspanning zoals een flinke wandeling, na bezoek, na trainingen enz.

Hoe weet je of je hond slaap te kort heeft?? Er zijn een aantal symptomen die kunnen duiden op een gebrek aan slaap, namelijk;

- een verlaagde weerstand

- een verhoogde prikkelbaarheid

- een verhoogde geluidsgevoeligheid

- een verlaagde pijngrens

- een verlaagd concentratievermogen

- een toename van onrustig (hyper) gedrag

- een toename van angstig gedrag

Creëer voor je hond een goede slaapplaats waar de hond zich in alle rust kan terugtrekken om de prikkels en ervaringen van de dag te verwerken en zo heerlijk in slaap te vallen.

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page