top of page

Het gevaar van eikels.

De temperaturen zijn nog heerlijk warm, toch is het al echt najaar. De bladeren aan de bomen verkleuren van groen in warme herfsttinten en beginnen te vallen. Velen van ons trekken er deze tijd van het jaar op uit de bossen in om heerlijk samen te struinen.

Dit is echter niet altijd zonder gevaar. We waarschuwden al eerder voor het gevaar van paddestoelen voor honden, maar waar veel mensen zich niet van bewust zijn is het gevaar van eikels.

Als je hond eikels inslikt kunnen deze vast komen te zitten in het maag darmstelsel van je hond.

Daarnaast bevatten eikels een stofje genaamd Tannine. Tannine kan in grotere hoeveelheden de nierfunctie van je hond aantasten. Ook de bladeren van eikelbomen bevatten Tannine, het is dus belangrijk te zorgen dat er geen eikelbladeren in het drinkwater van je hond kunnen vallen en dat ze niet uit plassen drinken die vol liggen met eikelbladeren.

Heeft je hond in het bos op een eikel gekauwd of gedronken uit een plas gevuld met eikelbladen dan is dit niet meteen reden voor paniek. Houd je hond dan gewoon goed in de gaten. Wordt je hond ziek of gaat hij/zij zich anders gedragen als normaal neem dan contact op met je dierenarts.

Heeft je hond een eikel gegeten let er dan op dat je hond geen verstopping krijgt. Verstopping is te herkennen aan het niet meer kunnen poepen, verminderde tot geen eetlust, een opgezette buik en/of onrustig gedrag. Neem ook in dit geval contact op met je dierenarts.

Betekent dit dan dat je niet meer naar het bos kan met je hond als hij altijd eikels wil pakken??? Nee hoor zeker niet, wees gewoon allert, probeer te voorkomen dat je hond eikels kan pakken, werk eraan dat je hond geen eikels meer van de grond eet en/of geef je hond een alternatief. Leer hem/haar bijvoorbeeld iets in zijn bek (bijvoorbeeld een balletje) mee te nemen tijdens het wandelen, zodat er geen eikels gepakt kunnen worden.

Wees een wijze baas en houd je hond veilig.

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page