top of page

Kind-Hond spel


In onze eerdere blog hebben we jullie onze top 10 tips gegeven over het spelen van een trekspel met je hond.

Hierbij hebben we aangegeven dat je kinderen geen trekspelletje moet laten spelen met je hond maar waarom eigenlijk niet.......

Het spelen van een trekspel is een vorm van krachtmeting en brengt vaak behoorlijk wat opwinding met zich mee voor de hond. Hierdoor kan een hond (onbedoeld) te lomp worden in zijn spel en (per ongeluk) bijten in armen en/of handen.

Daarnaast heeft het spelen van een trekspel ook te maken met regels. Het speeltje moet bijvoorbeeld op commando losgelaten worden door de hond, als de hond wint moet hij daarna het speeltje teruggeven, het speeltje moet op de juiste manier worden aangeboden enz.

Vaak zijn kinderen (nog) niet in staat om deze spelregels voor mens en hond te hanteren. Ook is het voor kinderen vaak nog moeilijk om de lichaamstaal van de hond te lezen en dus tijdig het spel te beeïndigen zodat voorkomen wordt dat het spel uit te hand loopt.

Betekent dit dat een kind nooit met de hond mag spelen?

Nee zeker niet, er zijn legio andere spelvormen die kinderen wel verantwoord onder toezicht van een volwassenen kunnen spelen met de hond.

Denk bijvoorbeeld aan: - een speeltje weggooien en laten aporteren (speeltje wordt weer afgegeven aan de volwassenen en het kind kan dan het speeltje weer weggooien), - een zoekspelletje waarbij voer of een speeltje wordt verstopt door het kind en de hond deze moet zoeken, - verstoppertje waarbij de hond het kind moet zoeken, - een spelletje als balletje balletje waarbij de hond moet aanwijzen onder welke beker het voer of het spel ligt, - afhankelijk van het formaat van hond en kind kunnen er ook nog renspelletjes gedaan worden.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar waarom zouden we het risico nemen als er zoveel andere leuke, veiligere en verantwoordelijke alternatieven zijn.

Wees een wijze baas en houd kind en hond veilig.

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page