top of page

Begrenzen!

Tijdens de wandeling in het veld met Zola gister zag ik van een afstand al dat de koeien massaal naar ons toe kwamen om hallo te zeggen.

Zola is van jongs af aan al gewend dat de koeien in het veld dit vaak doen en reageert daardoor amper op de koeien als dit gebeurd.

Toch pakte ik mijn lijntje en lijnde ik haar even aan. Waarom????

Nou omdat gister toch net even anders was......

Toen we richting het veld liepen waren er namelijk al wat voorvallen geweest die bij Zola haar stress emmertje vulde.

Zo schrok ze van een motor die veel te hard dicht langs ons opschoot (niet heel erg maar net genoeg om steun bij mij te komen zoeken), vervolgens kwam de hond van een van de buren blaffend naar de poort gerent toen wij voorbij liepen (een dagelijkse gebeurtenis, daarom liepen we al aan de overkant van de straat, maar toch stresvol voor Zola) en daarna schoot er ook nog eens een konijn letterlijk over onze voeten. We waren nog maar een paar 100 meter onderweg.

Vanwege de voorgaande stressemmer vullende voorvallen besloot ik dus voor de zekerheid om Zola te begrenzen door haar even aan te lijnen bij het zien van de naderende koeien. Ik weet namelijk dat als Zola haar emmertje vol loop dingen die ze normaal gesproken ok vind opeens heel spannend kunnen zijn.

Ik ben met haar aan de rand van het weiland gaan zitten wachten tot de koeien bij ons waren, ondertussen beloonde ik haar met voer elke keer als ze naar de koeien keek en er vervolgens meteen weer voor koos naar mij terug te kijken.

Toen de koeien eenmaal bij het aangrenzende hek waren aangekomen zijn we rustig aangelijnd verder gaan lopen, ondertussen bleef ik al het rustige gedrag van Zola bekrachtiging door haar verbaal te complimenteren (hiervoor is Zola is hier heel gevoelig).

Achteraf bleek het allemaal wel mee te vallen met de reactie van Zola op de koeien, ze merkte ze wel meer op als normaal. Waarschijnlijk was het los van de lijn dus ook gewoon goed gegaan.

Eenmaal voorbij de koeien mocht madam dan ook weer los van de lijn. Op de terugweg kwamen we weer langs dezelfde wei met koeien, dit keer bleven de koeien op afstand achterin het weiland. Zola kon gewoon weer los van de lijn langs de koeien op.

Vanmorgen kwamen de koeien weer goedemorgen zeggen. Dit keer was Zola haar stressemmer niet zo vol mocht ze wel los van de lijn blijven. Ze negeerde de koeien weer zoals ik van haar gewend ben.

Kijk naar je hond, houd het stessniveau in de gaten en begrens je hond in geval van twijffel. Ze zeggen niet voor niets voorkomen is beter als genezen.

Wees een wijze baas en houd je hond veilig.

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page