top of page

Wanneer train je teveel?

Misschien herken je het wel, je hebt tijd ingepland voor een trainingssessie en bent al een hele tijd actief bezig met je hond. Je bent goede resultaten aan het behalen met je hond tijdens deze sessie en raakt gemotiveerd om nog meer oefeningen/spelletjes met je hond te oefenen, hij doet het immers zo goed vandaag.

Maar dan kijk je naar je hond en zie je dat deze total los naast je ligt. Je baalt omdat je ziet dat je toch teveel gedaan hebt met je hond.

Het is niet makkelijk om de grenzen van je hond te bewaken, hem op tijd rust te gunnen en te kunnen zeggen ik sla deze oefeningen even over en pak het later vandaag of morgen wel weer op.

De Signalen.

Maar hoe zie je of je je hond overtraint, op welke signalen kan je dan letten. Als je hond een van de volgende signalen laat zien kan dit een teken zijn dat het klaar is voor de hond, zijn koppie zit vol;

  • De hond maakt geen contact meer met je

  • De reactiesnelheid van je hond vertraagd

  • De focus van je hond verzwakt en de hond is sneller afgeleid

  • De hond wil alleen nog maar snuffelen, weglopen en het terrein verkennen

Over trainen is een veelvoorkomend probleem. We zijn zo blij met de vooruitgang die we zien bij onze honden dat we te lang door gaan met herhalingen en nieuwe oefeningen aanbieden. En dat terwijl korte krachtige trainingsessie vaak veel effectiever zijn. Kijk naar je hond en stel jezelf de volgende vragen;

  • Wil mijn hond contact maken?

  • Is mijn hond op mij gefocust?

  • Is de mijn hond gemotiveerd voor de oefening of het spelletjes?

  • Wil mijn hond nog bij me komen als ik hem roep?

  • Ziet het eruit alsof mijn hond nog plezier heeft?

Is het antwoord op deze vragen nee dan kan je er vanuit gaan dat je hond niet in staat is op dat moment het meeste uit de training te halen.

Zie je ook nog eens vermoeidheidsignalen zoals overmatig hijgen, gapen, het ontstaan van wallen, enz? Dan weet je het zeker, de hond zit vol en kan niets meer opnemen op dat moment.

Bij DogSkills adviseren wij daarom om verspreid over de dag korte training/spelsessies met je hond te houden van 3 á 5 minuten per keer.

Ga voor kwalitatieve trainingen en let op het welzijn van je hond.

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page