top of page

Werpstokken

Bij DogSkills vertellen wij onze cursisten altijd om uit te kijken met het gooien van ballen zeker bij het gebruik van een werpstok.

De bal wordt met grote snelheid over een grote afstand geworpen, onze gaan gaan vervolgens in volle vaart achter de bal aan. "Daar worden ze lekker moe van", hoor je baasjes dan vaak zeggen.

Waar vaak niet bij stilgestaan wordt is de fysieke belasting die dit geeft bij onze honden.

Het in volle vaart achter de bal aan rennen is op zich al een fysieke belasting maar wat denk je van de belasting op het lichaam van onze honden op het moment dat het balletje op de grond valt en opeens stil komt te liggen, onze honden gaan dan vol in de ankers om het balletje te pakken.

Hierbij komt er een enorme druk op de voorhand, nek en rug van de hond. Wat risico's op blessures met zich mee neemt.

Wel werpen we wel eens een balletje in het water voor de honden om te apporteren, bij DogSkills zijn we dan heel blij met de werpstok aangezien onze gooitechnieken niet zo best zijn en het balletje anders niet verder komt dan de water rand 🙈🙉🙊🤣.

Toch gebruiken we de werpstokken tijdens onze lessen. Niet om balletjes mee te gooien maar om een spelletje mee te spelen, het werpstokspel.

Doel; Dit spel draagt o.a. bij aan het vergroten van de focus van je hond, het versterken van de band met je hond, de conditie van je hond opbouwen en draagt bij aan het aanleren van het leren volgen.

Hoe speel je het werpstokspel; 1. Leg een voertje in de werpstok en beloon de hond zodra deze naar de bak van de werpstok kijkt. De hond mag het voertje zelf uit de bak pakken. Bied de werpstok wisselend links en rechts van het lichaam aan. Beloon alleen de momenten dat de hond naar de werpstok kijkt en hierbij alle vier zijn poten op de grond houdt.

2. Begin de stok langzaam te bewegen, zodra de hond met de werpstok meebeweegt beloon je weer. Breid uit tot de hond een heel rondje mee kan lopen onder de werpstok.

3. Als de hond met de werpstok mee beweegt ga je het tempo iets verhogen zodat de hond onder de werpstok mee draaft. Beloon voor een kort stukje meedraven.

4. Breid de tijdsduur dat de hond onder de werpstok meedraaft met kleine beetjes steeds iets uit voordat je beloont. Oefen in korte sessies, dit is een intensieve oefening voor onze honden. Onderbreek de spelsessie eventueel door even een trekspelletje of zoekspelletje te spelen.

5. Werk in cirkels links en rechts om het lichaam en wissel dit af met het lopen in een rechte lijn.

Tip; let erop dat je de hoogte waarop de werpstok aanbied aanpast aan de leeftijd en fysieke mogelijkheden van de hond. Wees een wijze baas en houd het veilig.

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page