top of page

Waarde van Beloningen

Om beloningsgericht te kunnen opvoeden is het noodzakelijk dat je echt begrijpt wat het leven van jouw hond leuk maakt.

Veel hondeneigenaren geloven sterk in het beloningsgericht trainen maar krijgen niet de resultaten die ze verwachten. De twee meest voorkomende oorzaken hiervoor zijn; 1. Gebrek aan creativiteit en innovatie 2. Gebrek aan waarde van de beloning

Als je hond geen waarde ziet in de beloning die je gebruikt zal deze niet motiverend genoeg voor de hond zijn en zal je niet het optimale halen uit je trainingen, waardoor resultaten behalen niet lukt.

De meest waardevolle beloning hoeft niet altijd voer te zijn, het kan ook spel of iets anders zijn. Een hond bepaald zelf de waarde van een beloning voor zichzelf gebaseerd op een aantal factoren; 1. Hun rasgebonden eigenschappen 2. Of het in overvloed aanwezig is (honden die de hele dag toegankelijkheid hebben tot hun voerbak hebben vaak niet zoveel waardehechting voor een voerbeloning) 3. Hoe hard de hond moet werken voor de beloning (een beetje moeite moeten doen voor een beloning maakt de beloning voor honden vaak aantrekkelijker) 4. Eerdere leerervaringen

Om goed te kunnen achterhalen wat voor jouw hond een beloning is zul je je hond af en toe eens goed moeten observeren. Noteer tijdens je observatie vervolgens wat je hond verkiest om te doen als hij/zij de keuze heeft, denk hierbij aan snuffelen, rennen, zwemmen, eten, rondjes draaien enz. Maak vervolgens een top 10 van deze activiteiten.

Nu heb je een mooi lijstje van dingen die jouw hond als beloning ervaart en die je dus kan inzetten als bekrachtigers in de training/opvoeding van je hond. De voorkeuren van je hond kunnen door de tijd heen wisselen, check dus regelmatig of je hond deze dingen nog steeds als een waardevolle bekrachtiger ervaart of zijn zijn/haar voorkeuren misschien veranderd?

Wat is de top 10 van jouw hond?

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page