top of page

Pech onderweg

Afgelopen weekend hadden we op de terugweg vanaf onze bijscholing in Enschede pech met de auto, waardoor we langs de snelweg op de vluchtstrook terecht kwamen. We waren een autoband kwijt geraakt 😱.

Nu zijn er al veel veiligheidsaspecten die we in de gaten moeten houden voor onszelf in zo'n situatie maar wij hadden Zola bij ons dus dit vroeg om extra management om ook voor Zola een zo veilig mogelijke situatie en omgeving te creëren.

Daar sta je dan, langs de snelweg met een hond die even helemaal in de war is en onrustig wordt van de omstandigheden en omgevingsprikkels, naast je eigen onrust, schrik en adrenaline race in de lijf.

Gelukkig zijn we altijd voorbereid op onverwachte situaties, zeker als we een of meerdere honden bij ons hebben.

Zo zorgen we altijd dat de honden hun tuig om hebben in de auto en dat de riem binnen handbereik ligt. Daardoor kunnen we bij calamiteiten de hond(en) snel en veilig uit de auto krijgen.

De hond wordt middels een lijn met dubbele musketon (of als je die niet hebt kan je twee losse lijnen gebruiken) vastgemaakt op twee punten van het tuig. Zo weten we zeker dat de hond goed vastzit en we ze kort bij ons kunnen houden. Daarnaast hebben we altijd hesjes en knipperende lampjes bij ons zodat we allemaal goed zichtbaar zijn.

Er liggen er ook altijd een kleed, water, voertjes en snuffelmat in de wagen als een van onze dames mee is.

Het kleed kunnen we dan in de berm (achter de vangrail) neerleggen voor de hond(en) zodat ze een duidelijke plaats aanduiding hebben (uiteraard is het belangrijk vooraf op diverse plekken te oefenen dat de hond op zijn aangewezen plaats kan blijven). Het kleed beschermt de hond ook tegen doorns en andere narigheden die in de berm kunnen liggen.

Eenmaal op een veilige plaats kan de snuffelmat (ook al reeds aangeleerd aan de honden) ingezet worden om de hond af te leiden en wat te laten ontspannen in de nogal spannende situatie.

Verder hebben wij onze dames diverse training spellen en oefeningen geleerd die we vervolgens nog zouden kunnen inzetten om ze bezig te houden en/of rustig te krijgen mocht het nodig zijn.

Water bij de hand hebben voor je hond is hierbij extra belangrijk, spannende situaties, snuffelen in een Hersenwerkje en trainen met voer maakt je hond extra dorstig. Wel zo fijn als je ze dan een slokje water kan aanbieden.

Hebben jullie er weleens over nagedacht wat jij zou doen als je met je hond erbij met pech langs de snelweg komt te staan en hoe je jouw hond in die situatie zo veilig en rustig mogelijk kan houden??

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page