top of page

Carnaval met de hond!

Komend weekend is het zover, carnaval!!!!

Grote wagens, gek verklede mensen, velen zien dit als een mooie gelegenheid om de hond te socialiseren met het feest gedruis en nemen hun viervoeter mee om naar de optocht te kijken. Maar is dat wel zo verstandig?

Het antwoord is NEE!!!!

De mensen in vreemde kleding en de grote wagens zijn vaak een over load aan prikkels voor onze honden. Daar komt ook nog eens het verhaal alcohol bij kijken. Aangeschoten en/of dronken mensen die gek verkleed zijn en op de honden afduiken omdat ze ze willen aaien of aanhalen. De meeste honden vinden dit echt niet leuk en raken gestrest.

Toch is het wel handig om je hond te socialiseren aan het carnaval gedruis, zeker als je in de buurt of langs de route van een van de optochten woont. Je wil je hond immer ook tijdens de carnaval met enige regelmaat proberen uit te laten. Maar hoe doe je dat dan op een manier die het welzijn van de hond niet aantast?

Begin gewoon in huis, laat je hond kennismaken met carnaval kleding en pruiken zonder dat deze door iemand gedragen worden. Is je hond oke en ontspannen in de aanwezigheid van de spullen dan kan je jezelf gaan verkleden door gekke hoeden en/of pruiken op te gaan zetten en vervolgens interactie met je hond aan te gaan. Speel terwijl je verkleed bent bijvoorbeeld een leuk spelletje met je hond.

Als je hond ook hier helemaal oke mee is kan je gaan uitbreiden door andere mensen die op visite komen verkleed binnen te laten komen. Leer je hond dat gek verklede mensen een van de normaalste zaken van de wereld is door uit te breiden naar kennis maken met gek verklede mensen buiten huis.

Dan komt de dag van de optocht, grote en kleine wagens komen van alle kanten het dorp in gereden om op te stellen voor de optocht. Vaak net rond het tijdstip dat de meeste honden nog even een plasje willen doen.

Wanneer je hond op deze dagen uitlaat loop dan op een zo groot mogelijke afstand langs de aanwezige carnaval wagens. Blijf hierbij goed naar je hond kijken en zorg ervoor dat je op een dusdanige afstand blijft dat je hond geen stress signalen vertoond en probeer wagens met harde muziek echt te vermijden. Forceer je hond niet om strak langs de wagens te lopen maar begeleid hem juist weg van het feestgedruis. Door de wagens uit de weg te gaan zal je hond minder snel angstig of bang reageren, hij leert immers dat jij hem als baasje wel veilig en uit de buurt houdt van die rare dingen.

Ga in elk geval niet met je hond lang de optochten staan kijken. Ook niet als hij inmiddels prima gesocialiseerd is met carnavalswagens en verklede mensen. De muziek die tijdens de optochten wordt afgespeeld op de wagens kan enorm veel zeer doen aan de oren van onze viervoeters.

Woon je aan de route van een optocht, laat dan je hond niet alleen binnen als deze niet gewent is aan drukte en harde muziek voor de deur.

Wil je hond tijdens de carnaval niet naar buiten? Forceer hem dan niet om naar buiten te gaan maar laat hem een veilig plekje opzoeken en steun hem. Eventuele ongelukjes in huis kan je gewoon opruimen.

Nu hoor ik een aantal mensen denken; “Maar dan wordt mijn hond 4 dagen niet uitgelaten!!!!” Maak je daar niet druk om, het is voor het welzijn van je hond minder schadelijk om een aantal dagen de wandelingen over te slaan dan om hem te forceren mee naar buiten te gaan op dat moment.

Wees een wijze baas en laat je hond thuis tijdens de carnaval optochten.

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page