Een veel gehoorde uitspraak van cursisten is: “Ze willen zo graag even kennis maken, dat kan toch geen kwaad.”
Nou dat kan dus wel degelijk kwaad!
Honden hebben net als mensen een “persoonlijke zone”. Hoe groot die persoonlijke zone is verschilt per persoon en per situatie. Zo zullen de meeste mensen er geen moeite mee hebben als een vertrouwde vriend(in) je begroet door een arm om je heen te slaan, dit wordt een ander verhaal als een voor ons vreemd persoon dit doet. Dat vinden we dan meestal raar en te persoonlijk.
Zoals wij het niet prettig vinden als iemand te dicht bij komt, dat geldt voor honden net zo.
De ene hond zal zo een flinke afstand willen houden terwijl bij de andere hond de grens van de persoonlijke zone ligt ligt bij aanraken, dat verschilt per individu.
De meeste honden voelen zich enorm beperkt in hun vluchtmogelijkheden als ze aangelijnd zijn.
Wat gebeurt er precies als honden elkaar aangelijnd benaderen?
Als eerste gaat de hond vaak in de lijn hangen om bij de andere hond te komen als dat vervolgens lukt heeft de hond geleerd dat trekken aan de lijn werkt!
Een hond die aangelijnd begroet wordt geeft meestal veel kleine signalen af waarmee hij/zij aangeeft zich ongemakkelijk te voelen. Deze signalen worden vaak gemist door de baasjes.
Zo leert de hond dat hij geen respect hoeft te hebben voor deze signalen met als gevolg dat hij/zij deze signalen steeds meer gaat negeren.
De andere hond leert dat subtiele signalen afgeven niet werkt en zal gaan terugvallen op het uiten van andere gedragingen zoals grommen, blaffen of zelfs uitvallen. Dit is dan vaak pas het moment dat wij eindelijk wij wél reageren en ingrijpen.
Wat we dan doen? De hond terug trekken, dit is niet fijn voor de hond en degene die agressie laat zien heeft resultaat want na het uiten van agressieve signalen wordt er opeens wel afstand gehouden met als resultaat; de hond zal de volgende keer eerder grommen, blaffen of uitvallen! Het agressieve gedrag is dan versterkt!
Als de hond vervolgens iedere keer als hij uitvalt naar een andere hond ervaart dat de ander meer afstand neemt zal dit ervoor zorgen dat dit gedrag alleen maar zal toenemen!
De op dat moment (nog) niet agressieve hond heeft ook een nare ervaring en leert dat andere honden misschien wel gevaarlijk zijn met als gevolg dat zijn angst en eventueel daarbij horende agressieve gedragingen zal toenemen. Dit brengt met zich mee dat naarmate dit vaker gebeurd de hond ook vertouwen zal verliezen in jouw als zijn baasje. Het is immers jouw taak als baas je hond een veilig gevoel te geven.
Natuurlijk zijn er ook honden die het wel leuk vinden andere honden aangelijnt te begroeten. Deze honden worden beloont voor het trekken (ze bereiken immers hun doel, de andere hond). Vervolgens zie je vaak dat de riemen van de begroetende honden in elkaar draaien, om poten, nekken en benen draaien en in een enkele geval blijven de musketons van de riemen in elkaar hangen en zie dan maar eens dit geheel zonder nig meer stress te veroorzaken uit elkaar te halen.
Honden die los van de lijn naar elkaar toe gaan doen dat over het algemeen met respect naar elkaar en uit vrije wil. Ze geven elkaar een scala aan signalen om te laten weten hoe groot of klein de afstand is die gewenst is door beiden.
Honden die goed gesocialiseerde zijn zullen indien de ander die grens overschreid elkaar corrigeren zonder schade aan te brengen of weglopen van elkaar. Honden hebben dan de ruimte om te vluchten naar jou als baasjs voor steun en die steun kan jij bieden door de hond uit de situatie te halen en of te helpen de ander uit de buurt te houden!
Ook als je hond los loopt is het belangrijk ze te leren om uit de buurt van een aangelijnde hond te blijven! Die hond is vaak niet voor niets aangelijnd: hij kan agressief zijn, loops zijn, net geopereerd zijn, hulphond zijn, pijn hebben, aan het oefenen zijn of wat dan ook er is een reden voor dat de hond aangelijnd is!
Respecteer de persoonlijke zone van honden, wees een wijze baas en houd je hond veilig.