top of page

Het gevaar van ballen gooien.

Het is een veel voorkomende activiteit die gedaan wordt met honden. Lekker gooien met een balletje waar de hond achteraan mag rennen. ‘Daar wordt hij lekker moe van’ wordt dan vaak gezegd door de baasjes. De bal wordt (vaak met behulp van een werpstok) met grote snelheid over een lange afstand geworpen. De hond gaat vervolgens in volle vaart achter de bal aan om deze te pakken te krijgen.

Helaas is het hard achter een balletje aanrennen om deze te ‘vangen’ niet zonder gevaren.

Waar vaak niet bij stilgestaan wordt is de fysieke belasting voor onze honden die komt kijken bij deze activiteit.

Het achter een bal aan rennen is op zich al een fysieke belasting, maar daar ligt het gevaar niet zozeer. Vooral het moment dat het balletje vanuit de lucht op de grond valt en abrupt stil komt te liggen is wat gevaar op blessures bij de hond oplevert. De hond is op dat moment nog in volle vaart aan het rennen om het balletje ‘in te halen’. Het moment dat het balletje stilvalt gaan de meeste honden vol in de ankers om het balletje snel te pakken.

Hierbij komt er een enorme druk op de voorhand, nek en rug van de hond. Wat grote risico's op blessures met zich mee neemt.

Daarnaast zijn hondenballen meestal niet goedkoop waardoor er vaak goedkope tennisballen worden gebruikt om mee te gooien in plaats van echte hondenballen. Er wil namelijk nog wel eens een balletje ergens in de struiken verdwijnen en onvindbaar achterblijven. Waar veel mensen zich niet van bewust zijn is dat tennisballen heel slecht zijn voor het gebit van de hond. De stof die om de tennisballen zit werkt als een soort schuurpapier op de tanden van de hond, met als gevolg dat tanden sneller zullen afslijten.

Daarnaast bijten veel honden tennisballen stuk. Het materiaal waar de tennisbal van gemaakt is kan grote gevaren opleveren voor de gezondheid van de hond als hij deze binnen krijgt. Het kan blijven hangen in het maag-darmstel en verstopping of zelfs ontstekingen veroorzaken. Sommige tennisballen hebben ook nog eens een wit poederlaagje aan de binnenkant van de bal, dit poederlaagje kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid van je hond als hij deze binnenkrijgt. Wees een wijze baas gooi geen ballen op het droge en kies liever toch voor die iets duurdere ballen die speciaal voor honden gemaakt zijn.

Enkel bericht: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page