Als ik een hond heb, wil ik dat ze doen wat ik zeg, wanneer ik het zeg zonder gestrubbel.
Zoveel mensen leven met dat als hun doel, hun verwachting van hoe het is om een hond te hebben. Bijna robotachtig en militair in de zin van als ik ze zeg iets te doen, moeten ze het doen en meteen. En als ze niet gehoorzamen, dan blijf ik druk uitoefenen tot ze dat gedrag vertonen. Omdat alles minder dan dat op de een of andere manier niet succesvol is.
Gelukkig stappen er steeds meer baasjes en hondenscholen van dit idee af. Zo hebben we het tegenwoordig al meer over het geven van “signalen” of “cues” in plaats van “commando's” en stappen we steeds meer af van het idee dat je op een soort hiërarchische manier moet trainen en leven met je hond.
Maar we zijn er nog lang niet want ondanks dat we het over signalen of cues hebben, hebben we nog steeds vaak de verwachting dat de hond deze signalen moet opvolgen en dat als de hond dat niet doet deze ongehoorzaam is.
Er kunnen veel redenen zijn om niet te reageren. De typische reactie in een trainingsscenario van veel positieve trainers is om gewoon de lat hoger te leggen, de beloningen spannender te maken, boeiender te zijn, opwindender te zijn en dat beoogde resultaat te behalen.
Gehoorzaamheid is in onze ogen niet echt de echte maatstaf voor succes.
Als je een signaal geeft voor een bepaald gedrag, of je vraagt of je hond iets kan doen, en ze zeggen: “Nee, ik kan het niet” of “Nee, ik wil het nu niet”, dan zou dat oké moeten zijn. De hond is dan namelijk in onze ogen niet per definitie “ongehoorzaam”.
Er is namelijk een overvloed aan informatie die we daaruit kunnen halen. We kunnen er voor kiezen om de emoties erachter te begrijpen, we kunnen kiezen om de behoeften begrijpen, we kunnen kiezen te begrijpen wat onze honden denken of voelen in die situatie waardoor ze het gevraagde gedrag niet kunnen/willen vertonen.
Onze honden kiezen niet waar ze terechtkomen, dat kiezen we voor hen. Honden moeten vervolgens leren hoe ze zich in de nieuwe omgeving emotioneel kunnen reguleren?
Wij moeten onze honden helpen leren om hun gedrag aan te passen aan de omgeving zodat ze gedijen en dat houdt ook in dat we waar mogelijk de omgeving aanpassen aan onze honden.
Het niet alleen aan honden om dingen op een bepaalde manier te doen, het is aan ons om onze honden klaar te stomen om te slagen, omdat de omgevingen waarin onze honden zich bevinden (omdat wij ze daar geplaatst hebben) vaak niet perfect en minder dan ideaal zijn voor onze honden en hun natuurlijke behoefte en voorkeuren.
We zouden ons eens wat meer moeten focussen op wat we kunnen doen om onze honden te ondersteunen zodat ze zichzelf kunnen reguleren en ze kunnen gedijen in de omgevingen waar we ze plaatsen.
Als we nu eens op die manier naar succes zouden kijken, in plaats van hoe vaak je je hond iets kan laten doen, zouden we de grote verschuiving kunnen creëren in de dynamiek van hoe mensen met hun honden omgaan, die in onze ogen zo hard nodig is.
Комментарии